0850 340 91 91

Konut Faizleri Düştü Gözler Konut Satış Fiyatlarında

Konut Faizleri Düştü Gözler Konut Satış Fiyatlarında | Birtapum.com

Konut Faizleri Düştü, Gözler Konut Satış Fiyatlarında!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yapılan politika faizi indirimi, gözleri konut kredilerine döndürdü. Merkez Bankası politika faizini 200 baz puan indirerek yüzde 16'ya düşürdü. Bu gelişme sonrası kamu bankaları, konut kredileri faiz oranlarında 1 milyon TL altı tutarlarda yüzde 1,29, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda yüzde 1,34 faiz oranları uygulayacak. Peki gayrimenkul piyasası bu durumdan nasıl etkilenecek?

Bankalara tarafından konut kredileri faiz oranlarında 26 Ekim'den itibaren geçerli olmak üzere 1 milyon TL altı tutarlarda yüzde 1,29, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda yüzde 1,34 faiz oranlarının uygulanmaya başlanacağı bildirilen açıklamada, "Bankalarımız, bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da ülkemiz ekonomisinin ve istihdamının güçlendirilmesine katkı sağlamaya, müşterilerimizin ve firmalarımızın yanında olmaya devam edecektir" ifadelerine yer verildi.

Açıklanan konut fiyatları verilerine göre İstanbul’da ortalama konut fiyatı 1 milyon TL üzerinde olan ilçeler Adalar, Bakırköy, Beşiktaş, Beykoz, Kadıköy, Sarıyer ve Şile olarak sıralanıyor. Ortak bir açıklama yayınlayan kamu bankaları kredi faiz oranlarında indirim yapıldığını belirttiler. Bu yapılan indirimler ticari ve konut kredileri kapsarken, tüketici kredileri bu kapsama alınmadı. Konut kredileri faiz oranlarında indirime giden kamu bankaları 1 milyon TL altı tutarlarda yüzde 1,29, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda yüzde 1,34 faiz oranları uygulayacaklar.

Faiz indirimi sonrası, araştırma yapan kurumlar, gayrimenkul piyasasını mercek altına aldılar. Araştırma sonuçlarından elde edilen verilere göre, İstanbul genelinde ortalama konut metrekare satış fiyatı 5 bin 111 TL, ortalama konut fiyatı 577 bin 543 TL, konut yatırımının geri dönüş süresi ise 22 yıl. İstanbul’da ortalama konut fiyatı 1 milyon TL üzerinde olan ilçeler ise Adalar, Bakırköy, Beşiktaş, Beykoz, Kadıköy, Sarıyer ve Şile şeklinde belirtiliyor.

Faiz indirimini değerlendiren gayrimenkul uzmanları, faiz indirimlerinin konut sektörüne olumlu şekilde yansıyacağının altını çiziyorlar. Uzmanlara göre konut sektörünün faiz indiriminden faydalanacağının iki göstergesi var. İlk olarak mevduat faizlerindeki düşüş beklentisini dile getiren uzmanlar, bu düşüşün yatırımcıyı alternatif alanlara yönlendireceğini ya da konut almak isteyen, ama nakit parasını mevduatta tutmayı tercih eden yatırımcıyı gayrimenkul almaya teşvik edeceğini ifade ediyorlar. Uzmanlar ikinci göstergeyi ise kamu bankaları nezdinde başlayan cazip konut kredisi faizleri ile konut kredisi kullanımının artması olarak yorumluyorlar. Kamu bankalarının daha önce 1 milyon TL altı için ortalama yüzde 1,37, 1 milyon TL üstü için ise ortalama yüzde 1.41 konut kredi faizi uyguladığını ifade eden uzmanlar, şimdi bu rakamların 1,29 ve 1,34 olarak değiştiğini vurguluyorlar. 3. Çeyrekte sıfır konut satış adedi ve ikinci el konut satış adedinin geçen çeyreğe göre %37 arttığını söyleyen uzmanlar bu faiz indirimlerinin etkisi ile satış adetlerinin daha fazla artacağını beklediklerini vurguluyorlar.