0850 340 91 91

Ev Değeri Nasıl Hesaplanır

Ev Değeri Nasıl Hesaplanır | Birtapum.com

Ev Değeri Nasıl Hesaplanır?

En önemli yatırım araçlarından olan gayrimenkulün her alım satımda değerinin yeniden hesaplanması gerekmektedir. Ev almak ya da evini satmak isteyenler için ev değeri öğrenme konusu, oldukça kritik bir konudur; çünkü ev değeri hesaplaması ile emlak yatırımı yapmak çok daha kolaylaşır. Bir gayrimenkulün değerini hesaplamada geçerli olan tek formül yoktur. Bir konutun değerini çevrenizde bulunan gayrimenkul danışmanlarına da danışarak ya da teknolojinin imkanlarından yararlanarak hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

"Evimin değeri ne kadar?" diye merak edenler için ev değeri hesaplamada birkaç yöntem mevcuttur.

Kira Bedeline Göre Ev Değerini Hesaplama

Kira bedeline göre hesaplama yapmak, evin değerini belirlemek için kullanılabilecek en kolay yöntemlerden biridir. Kira bedeline göre ev değeri hesaplanırken evin kira bedeli bir yatırım veya kazanılacak para niteliğinde görülür ve gelecek yıllarda alınacak toplam kira tutarı evin değerini belirlemede kullanılır. Bir evin yatırım olarak geri dönüşü hesaplanırken 17-20 yıllık kiraların toplam tutarı baz alınır. Türkiye’de baz alınan süre genelde 18 senedir. Bu şekilde hesaplama yapıldığında kira değeri yüksek olan bir evin fiyatı daha yüksektir sonucuna ulaşılabilir. Yaşadığınız bölgedeki ev kiralarını değerlendirerek 18-20 sene üzerinden hesaplayıp evinizin değerini tespit edebilirsiniz.

Aynı Bölgedeki Evler ile Kıyaslama Yöntemi

Aynı veya benzer bölgelerdeki diğer evlerin değerlerini araştırarak evin değerini bulmak, kullanılan en yaygın yöntemler arasındadır. Bu yöntemi kullanırken araştırdığınız evlerin, almayı veya satmayı düşündüğünüz konut ile benzer özelliklere sahip olmasına dikkat etmeniz, en doğru sonuca ulaşmanız için önemli bir unsurdur. Buna dikkat edilmediğinde yanlış hesaplamalar yapılabilir. Bir evin değerini belirlemede binanın yaşı, evin cephesi, metrekaresi, kaçıncı katta bulunduğu, binada asansör bulunması gibi faktörler önemli rol oynar. Bu faktörleri dikkate alarak benzer bölgede yer alan evler ile kendi dairenizi daha tutarlı bir şekilde kıyaslamanız mümkündür. Yalnızca kendi mahallenizde yer alan konutların fiyatlarına bakarak bir kıyaslama yapmak pek doğru değildir.

Emlak Danışmanlarından Bilgi Alarak Hesaplama

Emlak danışmanından yardım almak da bir evin değerini hesaplamada başvurulan yöntemlerden biridir. Evinizin değerini belirleme sürecinde birkaç emlak ofisine danışıp fikir almak size çok yardımcı olacaktır. Evinizin sahip olduğu tüm nitelikleri gayrimenkul danışmanına atlamadan anlatmanız, evinizin değeri hakkında en doğru yanıtı almanızı sağlayacaktır. Bunun dışında bölgeye hâkim bir gayrimenkul danışmanı konutunuzun çevresinde bulunan sosyal imkanlar, belediye ile ilgili durumlar, mahallenizde oluşabilecek yatırım fırsatları gibi durumları da bildiği için size güvenilir bir rehber olacaktır. Bu nedenlerle dairenizin fiyatını hesaplamak için profesyonel bir danışmandan destek alabilirsiniz.

Konut Kredisi Nedeniyle Ev Ekspertiz Değeri Hesaplama

Ev satın alırken banka kredisinden faydalanmayı düşünüyorsanız, banka size emlak ekspertiz değerini belirlemek için bir değerleme uzmanı gönderip evinizin ekspertiz değerini raporlayacaktır. Bu rapordan memnun değilseniz ve fiyatın daha farklı olduğunu düşünüyorsanız raporu inceleyerek yanlış gördüğünüz noktaları veya hesap hatalarını ifade etmeniz gerekmektedir