0850 340 91 91

Satın Alınan Evdeki Kiracının Tahliyesi için Nasıl Bir Süreç İzlenmelidir

Satın Alınan Evdeki Kiracının Tahliyesi için Nasıl Bir Süreç İzlenmelidir | Birtapum.com

Satın Alınan Evdeki Kiracının Tahliyesi için Nasıl Bir Süreç İzlenmelidir?

Uzun süredir aradığınız evi buldunuz, beğendiniz, satıcıyla fiyatta anlaştınız ve tapu işlemlerini de tamamladınız fakat aldığınız evde halihazırda kiracı oturuyor. Bu durumda haklarınızı bilmek yararınıza olacaktır. Peki, satın alınan evdeki kiracının tahliyesi için nasıl bir süreç izlenmelidir?

İçinde kiracısı olan bir ev satın almanız durumunda ev sahibi olarak haklarınız 6098 sayılı Borçlar Kanunu’nda açıkça belirtilmiştir. Buna göre, yeni ev sahibi olarak;

  • Ev yasal olarak sizin olduğu anda eski ev sahibi ve kiracı arasında yapılan kira sözleşmesinin tarafı olmuş olursunuz.
  • Tapuda kira şerhinin olduğu durumda kanun gereği kira sözleşmesini zaten süresi dolana dek devam ettirmek ile sorumlusunuz.
  • Tapuya şerh konulmamışsa ve evi tahliye etmeyi düşünüyorsanız kiracıya tapu devrinden sonra en geç 1 ay içinde bir ihtarname iletmelisiniz. Bu ihtarnameyi tapu devrinden sonra 1 ay içinde göndermezseniz, mevcut olan kira sözleşmesini kabul etmiş sayılırsınız.
  • İhtarname kiracıya ulaştıktan sonra kira sözleşmesi bitiminde veya sözleşmenin bitimi 6 aydan uzunsa, kiracı 6 ay sonunda evi tahliye etmek zorundadır. Kiracı evi tahliye etmezse kiracıya tahliye davası açılabilir. Örnekle açıklamak gerekirse, evinizin tapusunu 15 Ocak’ta aldığınızı varsayalım. Tahliye ön koşulu olarak 15 Şubat’a dek ihtarname göndermeniz gerekir. Var olan kira sözleşmesi 15 Ekim’de sonra eriyorsa, 15 Temmuz’a dek kiracı evden çıkmadıysa tahliye davası yoluna gitme hakkınız vardır. Başka bir örnek vermek gerekirse, mevcut kira sözleşmesi 15 Mart’ta bitiyorsa, 15 Nisan itibariyle 6 ay geçmesini beklemeden tahliye davası açabilirsiniz.

 

Satın aldığınız evde yaşayan kiracıya ilk 1 ay içinde tahliye ihtarnamesi göndermiş olmanız, kiracının tahliyesinin gerçekleşeceği garantisini vermez. Bu noktada önemli olan detayları şöyle sıralayabiliriz:

Göndereceğiniz ihtarname, sizin ev ile ilgili gereksiniminizi belirten bir kanıt olduğu için Borçlar Kanunu’nda belirtildiği üzere mülkü edinen kişi olarak mülkü kendiniz, eşiniz, altsoyunuz, üstsoyunuz veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler için kullanmanız gerektiğini açıkça ifade etmeniz gerekiyor. Bundan dolayı noter vasıtasıyla gönderebileceğiniz ihtarnamenin avukat tavsiyesi ile hazırlanması ve haklı bir gereksinime dayanması size fayda sağlayacaktır.

Kiracıyı evden tahliye etme sürecinizde dikkat etmeniz gereken konulardan biri de tekrar kiraya verme kısıtlamalarıdır. Örneğin aldığınız evde oturma gereksiniminizi ihtarnamede belirttiniz ve ihtarnameniz kabul görerek kiracınız evden ayrıldı. Böyle bir durumda evinizi bir başkasına 3 yıl boyunca kiralayamazsınız. Bu maddeye uymazsanız eski kiracınıza, son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak şartıyla tazminat ödemek zorunda kalırsınız.

Bunun dışında örneğin, ihtarnameyi haklı bir ihtiyaca dayanarak kiracı ile paylaştınız. Fakat kiracınız kira sözleşmesinin şartlarını yerine getirmiyor. Böyle bir durumda ihtarnameyi gönderdikten sonra 6 ayın geçmesini veya kira sözleşmesinin sona ermesini beklemeden tahliye davası açabilirsiniz.