0850 340 91 91

Gayrimenkul Alım Satım İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gayrimenkul Alım Satım İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler | Birtapum.com

Gayrimenkul Alım Satım İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gayrimenkullerin alım satım işlemleri, üzerlerinde hassasiyetle durulması gereken konulardır. Bu konuda öncelikle bütçenin doğru bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Bütçeyi doğru belirlemek, zaman kaybetmenizin önüne geçer. Böylelikle doğru evi seçmeniz için enerjiniz kalır. Bunun yanında kredi kullanacaksanız kredi üst limitinizin ne kadar olduğunu da belirlemek, bütçe hesaplaması açısından kolaylık sağlayacaktır.

Satılacak evin satılma amacına uygun olarak sahibine kar getirmesi beklenir. Bunun için yapılması gereken şey ise evi satmadan önce gerçekçi olarak evin değerini belirlemektir. Gayrimenkul uzmanları genellikle bir evin maddi değerini aylık kira bedeline göre ortaya çıkarırlar. Bu yol, evin yer aldığı bölgeye göre değişim gösterse de ortalama olarak 215 aylık kira bedeli, evin o anki maddi değerinin belirlenmesini sağlar. Evlerin değerini belirlemedeki bir diğer yöntem ise satılacak evin eşdeğeri olan evlerin değerine bakılmasıdır. Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken nokta, evlerin birbirine benzer özelliklere sahip olmalarıdır. Bir evin değeri bu yöntemle bulunacaksa aynı metrekare, aynı cephe, aynı katta bulunan evlerin satılık fiyatları gözden geçirilir ve bu evlerin ortalaması alınarak bir fiyat belirlenir.

Amortisman Süresine Dikkat!

Bir ev satın almaya karar verdiğinizde karşınıza çıkacak en önemli detaylardan biri evin konumu olacaktır. Konumu daha merkezi ya da gelişen bir bölgede yer alan evler, amortisman süreleri bakımından karlı bir yatırım aracı olurlar. Bir evin fiyatını belirleyen unsurlar arasında evin büyüklüğü, bulunduğu kat, ulaşım imkanları gibi olanaklar da önemli rol oynar. Örneğin, ulaşım araçlarına daha yakın evler, daha çok kişi tarafından tercih edilebilir olduğundan fiyatları da daha yüksek olur.

Satın almak istediğiniz evde bir aracı olması fiyatta bir fark yaratabilir. Örneğin emlakçı vasıtasıyla alınacak bir ev için hem alıcıdan hem de satıcıdan bir miktar komisyon alınır. Bu komisyon ise yasal olarak %2+KDV olarak belirlenmiştir. Bu da evinizi emlakçı aracılığı ile alacaksanız, daha yüksek bir fiyat ödemeniz gerektiği anlamına gelir.

Evin Üzerinde Haciz Var mı?

Ev alım satımında önemli olan bir diğer konu da evin üzerinde haciz, ipotek vs. olup olmaması durumudur. Bir evin üzerinde haciz varsa, kredili olarak alınmış bile olsa, hiçbir şekilde o evin tapusunu almak mümkün değildir. Evin üzerinde ipotek var ise o evin tapusu ipoteğin kabul edilmesi koşulu ile alınabilir ancak ipotekli taşınmaz için konut kredisi kullanılamaz. Satın alacağınız evin içinde kiracı var ise bu durumda mevcut kira sözleşmesinin şartlarını inceleyerek karar vermeniz yararınıza olacaktır. Ortada olan bir kira sözleşmesi, evin sahibi değişse bile kiracının mağduriyetini engelleyebilmek adına geçerli olur. İçinde kiracının yaşadığı bir ev satın alındığında kira sözleşmesi şartları da ev ile birlikte yeni alıcıya geçmiş olur. Böyle bir durumda evi satın alan kişi kirada artış yapamaz ya da kiracı şartları kabul etmediği sürece sözleşme süresi bitene kadar kiracıyı evden çıkaramaz.

Yukarıdaki konularda kararınızı vermişseniz yapmanız gereken bir diğer işlem, alınacak dairenin apartman düzeni ve komşuluk ilişkileri hakkında bilgi sahibi olmaktır. Yaşam tarzınızı uygun komşularınızın olması, yaşayacağınız apartmanda rahat etmenizi sağlayacaktır.